torstai 11. joulukuuta 2014

Suomi nousuun...?

Uuden Hyvinkäällä alkaneen seikkailuni aikana matkustaessa olen kuunnellut paljon Ylen Puhetta. Tämä on minulle hyvä keino pysyä edes joten kuten kärryillä mailman menosta. Ja näiden juttujen kuuntelu on oiva keino saada myös omia mietteitä heräämään. Eilen Puheella oli vieraana , minkälie kaupanjärjestön (en muista nimiä enää :D) jamppa ja he puhuivat mm. joulumarkkinoista ja siitä kuinka kaupanalaa uhkaa mittavat kymmenien tuhansien ihmisten irtisanomiset.

Sunnuntain Hesarin haastattelussa oli Suurlähettiläs Bruce Oreckin haastattelu ja ''neuvoja'' menestykseen. Oreckin neuvot, KLIK. Kyseiset neuvot voivat olla yllätävänkin käytännöllisiä mutta yleensä samantyyliset haastattelut ja ''asiantuntijoiden'' raportit ovat luokkaa, ''meidän on leikattava miljardeja'' ja ''asioita on tehty huonosti'' ja sisältävät yleensä kaikkien tietämiä kliseisiä totuuksia.

Eli kovasti kritisoidaan muttei tarjota mitään vaihtoehtoa tai ihan käytännön keinoja asioiden selvittämiseksi. Puheella puhuttiin aiemmin myös siitä että Perussuomalaiset saivat rutkasti lisää kannatusta kritisoimalla nykymenoa mutta kun heillä ei ole tarjota mitään käytännön ratkaisuja, on vaikea nähdä että PS:än kannatus nousisi enää vaan lähtee jossain vaiheessa laskuun.

''Kestävyysvajeen hallinta pitkävaikutteisin toimin olisi 8–10 miljardia, joka koostuisi työmarkkinoita uudistamalla, julkisten palvelujen kustannuskurilla ja tuottavuustalkoilla, kuten digitalisaatioilla'' Kuulostaa kivalta muttei tarkoita käytännössä mitään...

Olen tästä talouden, massit mulle nyt ja heti, politiikasta kirjoittanut aiemminkin ja olen edelleen sitä mieltä että tämä on ahneuden lisäksi suurin syy maailman paskaan nykytilaan. Ja en mä mikään poliitikko ole ja joidenkin mielestä en tajua mistään mitään mutta tässä tulee muutama ehdotus/villihkö idea Suomen nostamiseksi :D

1. Uusi laki jossa määrätään että liikevoittoa tekevän yrityksen on investoitava eli kehitettävä toimintaansa/tai laitettava tietty määrä voitosta säästöön. Mikä olisi hyvä määrä? 5-20 % varmaan :D Ja ehkä toinen bonussääntö/laki voisi olla se että jos voitto on alle tietyn prosenttimäärän liikevaihdosta, ei osinkoja/bonuksia saa jakaa. En voi vieläkään käsittää miten Nokiaa kännykkäbisneksen alasajon aikana johtanut pomo voi saada miljoonien palkat bonukset ja eläkkeen...

Ylhäällä mainitun kaupan järjestön jamppa puhui Amazon nettikauppayrityksestä. Hänen puheistaan käsitin että tämä yritys ei tee perinteisessä mielessä tulosta eli ''voittoa osakkeenomistajille'' ihan hirveästi, vaan investoi voittonsa. Kuulostaa mun mielestä pirun hyvältä ja pitkänmatkan tavoitteet ensimmäiseksi asettavalta. En tiedä mitä tapahtuu sitten kun Amazon valtaa maailman kokonaan :) Ja kuka voi väittää että amazon voi huonosti? Varmaan joku meklari mutta sitä ei kiinnosta kehitys vaan massi. Yritin kaivaa infoa enemmän Amazonin sivulta mutta en löytänyt tai en osaa enkkua tarpeeks hyvin :D Tuossa ainakin artikkeli Amazonista. KLIK Mun mielestä yritykselle pitäisi riittää se että se luo työpaikkoja, kehittyy ja ei tee tappiota. Kaikki muu on bonusta.

2. Tietyt oleelliset palvelut esim. lääkärissä käynti ym. ''kunnalliset palvelut'' (aseta tähän joku palvelu mielessäsi :D), tai vaikka passin uusinta maksaisivat tietyn prosenttiosuuden henkilön tulojen siitä osuudesta mikä jää elämiseen.

3. Tehdään asiat kerralla hyvin, ei ''halvalla'' moneen kertaan. Tämä koskee mielestäni lähes kaikkea nykyään. Rakentamisesta, terveydenhuoltoon, laitteisiin ja ravintoon ja ympäristöön. Ikävä kyllä asioiden hyvin tekeminen nähdään nykyään tehottomana ja kalliina. Ammattitaidolla, kestävästi ja laadukkaasti tehdyt asiat ovat halpoja. Ja se ruokkii ammattiylpeyttä, tekniikkaa ja sitä kautta yleistä hyvinvointia. Esimerkiksi rakenteilla oleva ydinvoimala joka on mennyt kiltisti sanottuna vituiksi ja tullut erittäin kalliiksi. Kuka hyväksyi katteettomat lupaukset aikoinaan? Veikkaan että samat spedet ketkä päättää nykyäänkin asioista.

4. Ei juurruta vanhaan eli suomessa esim. vaikka Nokiaan ja paperiteollisuuteen. Ei esim. 60-luvulla toimineet jutut voi toimia nykyään. Varsinkin silloin jos tekijöiden mielipide asioihin on se että ''näin on aina tehty joten näillä mennään''. Eikä koiteta väkisin elvyttää toimimattomia rakenteita ja yrityksiä. Esimerkkin Suomesta ehkä tuo Talvivaara ja Islannista ja maailmalta kaikenmaailman pankit ja wall streetit. Mutku massi (toistan taas itseäni :D). Niin, ei ne ihmiset yhtäkkiä lakkaa olemasta ja tekemästä hyviäkin juttuja vaikka joku valtarakenne luhistuisikin. Fight club on yksi minun lempikirjoista (ja elokuvista) ja sen kantava idea on juuri edellä mainittu. Ahneus ja vallanhimo on edelleen se suurin ongelma.

BONUSHUOMIO: En ymmärrä miksi sanotaan että aina pitäisi tapahtua kasvua. Ei sitä joka vuonna voi odottaa että ''talous'' kasvaa. Aika simppeliä ymmärtää tämä ihan maalaisjärjellä. Se ei vaan ole mahdollista. En vain ymmärrä että jos jonain vuonna menee ''huonommin'' ollaan automaattisesti kusessa. Esim. jos ollaan kolmena vuonna nostettu BKT:tä 1 % vuodessa ja neljäntenä vuonna tapahtuu 1% pudotus niin yhtäkkiä onkin huonot ajat. Ollaan kuitenkin ''voitolla'' 2 vuoden takaiseen verrattuna. Ja todennäköisesti juuri mikään suurempi asia ei ole muuttunut mutta silti ollaan kusessa. En ymärrä miksi. En ymmärrä miten tämä meidän taloussysteemi on ylipäänsä mahdollinen. Miksi asioiden/tuotteiden arvo voi vaikuttaa kokonaisen pallon talouteen ja hyvinvointiin?

Taas unohdin varmaan pari pointtia mutta niistä ehkä lisää joskus :D Kommentoikaa myös omia ideoitanne ja tehdään yhdessä vallankumous :D

Piis.
Samwais

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti