tiistai 11. marraskuuta 2014

Palkasta ja veroista


Taas kun verotiedot tuli vähän aika sitten julki ja aina tasaisin väliajoin muutenkin, keskustellaan kiivaasti siitä kuinka paljon joku tienaa ja paljon kenenkin pitäisi maksaa veroja ym. kakkaa. Aattelin vähän pohtia tätä asiaa nuorempana saadun palkan ja muutaman muun esimerkin ja laskun pohjalta. Tässä pohditaan yksinelävää ja esitetyt luvut ovat suurimmaksi osaksi hatusta heitettyjä arvioita ei faktaa, paitsi ehkä henkilöt 1 ja 2 :D

Kuluista ja tuloista

Esimerkkihenkilö 1 (minä itse aikoinaan): Joskus kauan sitten ennen kuin opiskelin itseni insinööriksi, olin töissä mm. erinäisissä varasto- ja terminaalihommissa. Ennen Ammattikorkeakouluun pääsyä olin töissä Etra:n eli Etolan varastolla, Suutarilassa. Muistaakseni minulle jäi verojen ym. maksujen jälkeen n. 1200 euroa/kk tai jopa vähemmän. Olin ja olen edelleen onnekas että saan asua kaupungin vuokra-asunnossa joten asuinkustannukseni ovat suhteellisen pienet. Moni muu ei ole yhtä onnekas kuin minä.

Vuokrani taisi olla n. 320 euroa/kk. Joten vuokran jälkeen elämiseen jäi n. 900 euroa/kk. Ja minulla oli vielä auto siihen aikaan :D Sen aikaisista ruokakustannuksista minulla ei ole mitään hajua. Sanotaan nyt vaikka 450/kk, aika yläkanttiin varmaan monille? Paljon pienemmät ne olivat kuin nykyään koska sen aikainen ruokavalio oli leipä, mysli, jugurtti ja maitopohjainen. Nykyään syön kasviksia, hedelmiä ja lihaa eli oikeata ruokaa. En viljoja eineksiä, maitoa tai viljoja. On minullakin ’’retkahduksia’’ ja paheita mutta pääasiassa syön hyvin ja terveellisesti. Mutta ruoasta puhuminen on ehkä toisen kerran juttu. Kuten kuka tahansa voi olettaa, ovat kasvikset kalliimpia kuin ruisleipä ja käytetään tässä ruokakulujen esimerkkinä tuota 450/kk. 

Esimerkkihenkilö 2 (minä abaut nyt) Verojen ym. maksujen jälkeen hänelle jää 1800/kk. Asuu kaupungin huikeassa vuokra-asunnossa Puu-Käpylässä :D Vuokra ja ruokakulut yhteensä 1150/kk. Niiden jälkeen jää kaikkeen muuhun 650/kk.

Esimerkkihenkilö 3 Verojen ym. maksujen jälkeen hänelle jää 2500/kk. Oletetaan että henkilö 2 on ottanut asuntolainan ja lyhentää lainaa ja maksaa vastiketta vaikka 1300/kk. (Onko tämä sopiva summa? En tiedä koska en tiedä asuntolainoista mitään.) Joten asumiskustannusten jälkeen hänelle jää kaikkeen muuhun 1200/kk.

Esimerkkihenkilö 4 Verojen ym. maksujen jälkeen hänelle jää 4500/kk. Oletetaan että myös henkilö 3 on ottanut asuntolainan ja lyhentää lainaa ja maksaa vastiketta 2300/kk. Joten asumiskustannusten jälkeen hänelle jää kaikkeen muuhun 1850/kk.

Esimerkkihenkilö 5 Sama kuin henkilö neljä mutta lyhentää lainaansa saman verran kuin henkilö 3, eli hänelle jää kaikkeen muuhun 2850/kk.

Henkilö
Tulot
Asuminen ja ruoka
Loput
’’Pakollisten’’ kulujen osuus
1
1200
750
450
62,5 %
2
1800
1150
650
64 %
3
2500
1750
850
70 %
4
4500
2750
1850
61 %
5
4500
1750
2850
39 %

Kuten taulukosta näemme, pakollisten kulujen osuus kokonaistuloista on aika samaa luokkaa (no esim. 9% prosentin ero pakollisissa menoissa on aika paljon) paitsi henkilöllä 5. Ja henkilölle 5 jää siis verojen ja asumisen ja syömisen jälkeen enemmän kuin kolmelle ensimmäiselle henkilölle yhteensä! Ja voimme olettaa että pakollisten kulujen osuus tippuu mitä enemmän henkilö tienaa. Eli siis jää käteen jo maksettujen verojen ja elämiskulujen jälkeen. Eli hänellä on jo kaikki aika pirun hyvin, taloudellisesti siis. Ja ylimääräiset tulot nousee edelleen jos kuvittelee henkilön 5 asuvan kaupungin vuokra-asunnossa.

Mutta esimerkkihenkilö 1 ja 2 maksavat vuokraa eikä osta asuntoa itselleen eikä täten kerrytä varallisuuttaan. Mutta toisaalta asunnon ostajatkin maksavat vastiketta, mahdollisia remppakuluja ym. Olisi kiva tietää paljon vaikka 150000 euron laina tulee oikeasti maksamaan korkoineen ym. kuluineen. Ja tuleeko asunnon ostamisesta loppupeleissä paljonkin voittoa. Kai siitä tulee… Vai tuleeko? Voisiko joku lainan ottanut kertoa omasta lainastaan? Voidaan pitää sut nimettömänä jos haluat, kerrot minulle vaan? :D Tai kerrot moninkertaiseksi sun laina muuttuu suunnitellun maksuajan aikana todellisuudessa, ei tarvii kertoa lukuja.
 
Voin kuvitella että jos saa asunnon uudelleen myynnistä vaikka 20000 euroa voittoa ei se hirveän monen vuoden korkoja ja vastiketta kata. Minun nykyisellä vuokralla asuisin 150000 eurolla melkein 18 vuotta ja tähän ei siis ole laskettu korkoja, vastiketta ja muita ''pikku'' kuluja. Toki kaupungin asunnon vuokrat nousee välillä mutta niissä on kyse muutaman euron max. kymppien kuukausi korotuksista.

Mut enivei, homma lähti vähän sivuraiteille, tarkoitus oli pohtia veroja ja palkkaa. Esimerkkihenkilö 1 saa käyttää 450 euroa kaikkeen muuhun kuin asumiseen ja perussyömisiin! Siis tähän kaikkeen muuhun kuuluu esim. sähkö, puhelin, ehkä internet, lääkärissä käynti ja harrastukset ja minun menneisyydessä jopa auto. Kuinka pitkälle 450 euroa riittää? Ei hirveän pitkälle. Kuvittele vielä jos olisit yksinhuoltaja noilla tuloilla. Ja minkälaiset menestymisedellytykset lapsella on tulevaisuutta ajatellen. En tässä nyt dissaa pienituloisia mutta tilastot ympäri maailmaa ei lupaa hyvää pienituloisten/köyhien lapsille.
 
Ja auta armias jos vaikka sattuu jotain isompaa eikä ole varaa vaikka asialliseen lääkärihoitoon. Itse olen välttynyt ’’isommilta’’ loukkaantumisilta mutta olen ollut tilanteessa missä olisin tarvinnut ja tällä hetkelläkin tarvitsen, parempaa asiantuntemusta mitä suurin osa julkisista hoidoista ei takaa. Mutta terveydenhoidon pohtiminen on ehkä toisen kerran juttu.

Minä olen onnekas että isä on auttanut aina harrastuksieni kustannuksissa jotta olen pystynyt harrastamaan ja hieman menestyäkin, ja äiti on auttanut ruokaa tuomalla ym. Mutta monella ei ole samanlaista tukea ollenkaan. Kun insinöörin opinnot alkoivat, niin muistaakseni tililläni oli piirun verran alle tuhannen euron verran rahaa. Nämä oli jäänyt säästöön 9 kuukauden Etola pestini aikana. Vieläkään en oikein ymmärrä miten onnistuin säästämään noilla tuloilla. Mutta mitä n. 1000 eurolla ylimääräistä saa? Ei mitään hirveän isoa materiaa. Paljon ruokaa kyllä.

Esimerkkihenkilö 2 saa jo selkeästi enemmän liksaa mutta silti hänelle jää vain 200 enemmän kuin henkilölle 1. 200 on tavallaan aika vähän mutta siitä jää säästöönkin jotain ja ylimääräisellä 200 eurolla/kk tekisi moni pienituloinen aika paljon. Muutama kymppikin helpottaisi kummasti monen arkea.

Esimerkkihenkilö 3 voi mielestäni elellä huoletta ja veikkaan että säästöön jäänyttä varallisuutta kertyy aika nopeasti ja isommat suunnitelmat kuten lomamatkat tai vaikka uudet ja ’’tarpeelliset’’ kalusteet ja laitteet eivät juurikaan hetkauta taloutta.

Jo henkilön 3 tilanteesta voimme päätellä että henkilöillä 4 ja 5 ei ole mitään ongelmia rahan suhteen. Eikä oikeasti henkilöllä 2:kaan, eli minulla tällä hetkellä.

Loppupäätelmät

Mutta joku pointti tälle kirjoituksellekin varmaan on :D Siis tällä hetkellä olen samassa tilanteessa kuin henkilö 2. Ja kaikki on hyvin, minulla on katto päällä, hyvää ruokaa, harrastuksia ja mahdollisuus kehittää itseäni ja hoitaa terveyttäni asiallisten ammattilaisten kanssa. Kivahan se olisi että voisi ostaa kamaa ja matkustaa milloin vaan ja mine vaan. Mutta kuka oikeasti tarvitsee vaikka toisen auton tai 80 tuumaisen telkkarin? Tai 200 neliöisen kakkoskämpän keskustasta? Pointtina on ehkä se, että meidän ei aina pitäisi miettiä paljon maksetaan veroja, vaan enemmän sitä kuinka paljon meille jää niiden jälkeen. Ja kuinka paljon siitä jäljelle jäävästä osuudesta menee ihan normaaliin elämiseen eli on välttämätöntä elämiselle Suomessa. Pieni ja ''keskituloisillakin'' se on lievästi sanottuna aika suuri osa.

Jotkut sanoo että ’’minä olen korkeakoulutettu ja ansaitsen palkkani’’. Ja ’’en halua maksaa veroja ja elättää pummeja’’ ja ’’en mä käy lääkärissä’’. No et voi ikinä tietää mitä elämä voi tuoda sinunkin eteen. Totuus on että täällä ihanteellisessa Suomessakin on vähemmän koulutettuja ja ikävä kyllä myös veronmaksajien varoilla eläviä. Mutta ei minun työni varastomiehenä ollut yhtään sen arvottomampaa kuin nykyinen insinöörin työ vaikka sain pienempää palkkaa. Joten miksi pitää saada aina vähän enemmän, ja ehkä muiden kustannuksella, jos siihen ei ole tarvetta? Ei täällä suomessa kyllä kellään ole oikeasti vaikeaa tai ainakaan pitäisi olla ja suhteessa paljon veroja maksavan hyvätuloisen pienin murhe on mun mielestä se paljon hän maksaa veroja.

Ja toinen tuloihin liittyvä asia on eläkkeet. Mun mielestä olisi hyvä olla olemassa joku maksimi eläkemäärä. Olen aika varma että henkilö joka saavuttaa elämänsä aikana tuon maksimimäärän ei tule sitä edes tarvitsemaan. Ja turhat eläkkeet saataisiin pois rasittamasta yhteiskuntaa.

Joten paljon palkkaa ja veroja on tarpeeksi? Se on vaikea kysymys. Itse näen asian niin että kun ’’pakolliset’’ kulut ovat hoidettu, kaikki muu on bonusta ja maksan mielelläni siitä enemmän veroa vaikka en saakaan uutta telkkaria heti. Ensi kerralla liikunnasta tahi lihasta ja soijasta. Peace.



Ps. Eli poliittinen sivuhuomio J liittyy tavallaan palkka- ja veroasioihinkin J Tänään 11.11.2014 oli hesarissa pääministerin haastattelusta herännyt tasa-arvoa ja miesten tilaa käsittelevä kirjoitus. Hilpeyttä, myös kirjoittajassa, herätti pääministerin kommentti siitä että mm ’’itse kullakin menee välillä hyvin ja huonosti’’ ja että välillä tuntee epäonnistuvansa kaikessa ja että se on normaalia. Pääministerikin kokee epätäydellisyyden hetkiä isänä kun ei ole varma ’’saiko murot ajoissa pöydälle’’ :D siis kiesus. Jos pääministerin todellisen ongelman eli muksujen murojen saannin vaikeuden ja esim. Laura Rädyn kohua herättäneiden kommenttien perusteella arvioi meidän päättäjien todellisuudentajua, ei ihme että täällä voidaan huonosti ja talous on kuralla. Ja kerrasta toiseen samat naamat sinne äänestetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti