Sanon heti tähän alkuun
pari asiaa. Minä en ole tiedemies, ihan maalaisjärjellä tätä kirjoitan, enkä
ole täydellinen ja kulutan paljon perus atria ja hk lihaa, eli syön ihan vaan
lihaa ja kasviksia, mutta en ole sitä mieltä että tehotuotettu antibiooteilla
kyllästetty, soija- ja viljaliha on vastaus maailman ruoka ja
ympäristöongelmiin. Minun tavoissani on parannettavaa ja niin on myös sinunkin.
Toki kasvissyöjät käyttävät muitakin proteiininlähteitä mutta tässä
kirjoituksessa käytetään selvyyden vuoksi yhtä monokulttuurin massatuotetta eli
soijaa. Yhtä hyvin tässä voitaisiin puhua vaikka viljoista ja maissista.
Edelleen, tämä kirjoitus
on tehty ihan maalaisjärjellä, se ei perustu faktoihin koska niitä minulla ei
kaikkia ole. Tekisin mielelläni lisää tutkimusta jos joku sen rahoittaisi ja
olisin tiedemies :D Oheisessa linkissä jotain faktaa ja tiedettä Australiasta:
Asiaan
Lihansyömisen vastustajat
perustelevat kantansa usein sillä että lihan kasvattamiseen tarvitaan enemmän
rehua kuin siitä saadaan. En muista tarkkaa lukua esim. naudanlihalle, mutta se
taisi olla jotain 1 suhde kymmeneen. Eli yhden naudan kilon tuottamiseen
tarvitaan 10 kg rehua ja rehu vaatii tietysti enemmän viljelytilaa ja
resursseja kun se käytetään karjan/lihaelukan kasvattamiseen.
Tarkastellaanpa
’’niitty/laidun’’naudan ja mm. kasvissyöjien proteiininlähteen, soijan,
tuotantopolkua. Nämäkään eivät ole faktoja, paitsi muutama, ihan maalaisjärkeä
tässä käytän, pahoittelen jos jokin vaihe jää uupumaan. Ymmärrätte varmaan
pointin kuitenkin? Soijaskenaariossa käytän suomeen jostain Ameriikoista
tuotavaa lastia joka sitten jalostetaan Suomessa.
Soija, viljellään varmaan Ameriikoissa:
- (Soijan geenimanipulointi?)
- Siemenen istutus (tehdään koneella)
- Kastelu?
- Lannoitteet + muut ravinteet (tehdään jollain koneella)
- Tuholaisen torjunta-aineidenlevitys (tehdään jollain koneella)
- Sadonkorjaus (tehdään jollain koneella)
- Pakkaus (tehdään jollain koneella)
- Toimittaminen satamaan
- Laivalla Eurooppaan
- Rekalla? Suomeen Soijatehtaalle. (Okei, tuotiin Suomeen koska uudenkaupungin soijatehdas on mennyt konkurssiin. Googletin tänään, 12.11.2014, Tekniikka ja talous lehden artikkelia ja tuli uutisia konkurssista)
- 9 vaiheinen prosessi jolla soijasta tehdään syötävää
- Pakkaus
- Toimitus kauppoihin
Niittyliha:
- Elukka elää niityllä/laiduntaa
- Rekalla? teuraalle
- Rekalla? jakeluun/suoraan teurastamolta asiakkaille
Kun vertailee noita
ketjuja, on minun vaikea ymmärtää miten joku voi pitää soijan syömistä
taloudellisena ja ympäristöystävällisenä. Halpaa se varmaan on. Tai muotoillaan
se toisin, tuottavaa. Ei luonnolle voi antaa hintaa. Olisi kiva tietää paljon
luonnonvaroja menee jo pelkkään kasteluun, lannoitteiden ja tuholaisaineiden
valmistamiseen sekä niiden levittämiseen ja sadonkorjauksessa tarvittavien
koneiden rakentamiseen.
Kaiken lisäksi peltojen tieltä raivataan metsää ja
niittyä ja siinä samalla tuhotaan toimivia ekosysteemejä ja eläinlajeja jotka
ylläpitävät luonnon normaalia toimintaa. Ja metsät sitovat huomattavan määrän
esim. hiilidioksidia. Luonnon tuhoamisen kruunaa se että jossain vaiheessa
kyseisillä pelloilla ei kasva enää mikään. Lisäksi soija jalostetaan syötäväksi
tehtaassa 9-vaiheisen prosessin avulla. Kuulostaapa luonnolliselta ja
terveelliseltä. 9-vaiheisesta tehtaasta oli juttu muistaakseni Tekniikka ja
talous lehdessä. (Nyt on vaikea perustella tuota 9-vaiheista prosessia koska en
löydä juttua interwebistä ja netistä löytyvän tiedon mukaan kyseisellä
tehtaalla tehtiin lähinnä rehua ja öljyä ja muita oheistuotteita. Mutta muistaakseni
jutussa puhuttiin ihan ihmisille tarkoitetusta soijavalmisteesta ja tehtaan
edustaja kertoi 9-vaiheisesta prosessista.)
Toinen fakta millä monet
voisivat perustella lihattomuuttaan on ilmastonlämpeneminen ja että lehmät tuottaa
metaania ja rehun kasvattamisessa hiilidioksidia ym. Metaanin tuotto on ihan faktaa mutta kuten edellä mainitsin,
soijateollisuus/monokulttuuri tuhoaa luontoa jatkuvasti ja peruuttamattomasti
ja täten vapauttaa ilmaan huomattavan määrän ilmastonmuutokseen vaikuttavia
kaasuja. En ota kantaa erikoisrehuun joka on kehitetty lehmien tuottaman
metaanin vähentämiseen koska se on tehotuotantoa ja ilmaisin mielipiteeni
siihen tekstin alussa. Niityllä kasvaa monipuolisesti elukoita sulassa sovussa
luonnonkiertokulkua ylläpitäen ja mm. hiilidioksidia sitoen. Ja elukoiden
lisäksi niityllä voi kasvattaa, ylläripylläri, myös kaikenlaisia kasveja joita
syödä ja ilman lannoitteita ja tuholaistorjunta-aineita. Ja voi siellä
kasvattaa muutakin kuin lehmiä. Linkistä pääsee tutustumaan yhden farmin tarjontaan. Sugar Mountain Farm
Lisää asiaa
Nykyihminen on ikävä
kyllä unohtanut että luonnosta löytyy aika paljon syötävää. Toivottavasti jengi
herää tämän suhteen. Ihmiset ja minä myös, ovat laiskistuneet koska työnteko ei
nykyään ole konkreettista ruoan hankkimista. Marketti on aika helppo vaihtoehto.
Hiljattain tuli yle:ltä
Michael Mosleyn isännöimä lihadokkari missä käsiteltiin lihan
ympäristövaikutuksia hiilidioksidin/kasvihuonekaasujen määrällä. Mutta ei se
niin yksinkertaista ole ja olisi kiva tietää mitkä kaikki vaiheet tutkimukseen
on otettu mukaan. Esim. luonnon ja ekosysteemit tuhoavan viljelyn todellisia
vaikutuksia, vaikka 20 tai 50 vuoden päähän noissa laskemissa ei varmaan ole
otettu ollenkaan huomioon.
En väitä että minulla
olisi tässä vastaus ravinto-ongelmiin, ei ole koska nämä asiat eivät ole
yksinkertaisia. Mutta ei näitä asioita voi pohtia pelkästään kasvihuonekaasupäästöjen
määriä vertailemalla. Kuka tahansa kasvissyöjäksi eettisistä syistä ryhtynyt
voi allekirjoittaa tämän. Kaasupäästöjen arviointi tuntuu ikävä kyllä olevan
nykyään se pätevin ekologisuuden mittari. Luonnon tasapainoinen, luonnonmukaisesti
evoluution kautta kehittynyt kestävä ja monimuotoinen tila on avain terveeseen
luontoon ja sitä kautta myös ihmisiin ja muihin eläimiin. Monokulttuuri ei ole
missään tapauksessa luonnollista eikä kestävää.
Luonnollisuus ei vaan ole
nyky-yhteiskunnan, massit tänne ja heti näkemyksen, mukaan tuottavaa. Mielestäni
ihmisten äly ja ennen kaikkea määrä, tai ehkä nykyään lähinnä ahneus, on
kehittynyt luonnon/evoluution ohi ja kun nykyään ei enää eletä luonnon ehdoilla
vaan sitä hyväksi käyttäen, homma ei voi jatkua samalla tavalla. Aika moni on
varmaan samaa mieltä. Rahaa ei voi hengittää, juoda tai syödä. Aika moni on varmaan samaa mieltä siitäkin.
Loppuun linkki monipuolisen luomuviljelyn toimivuudesta. Toisaalta tuossa käsitellään lähinnä kasvien viljelyä mutta miksei tuolla voisi kasvattaa elukoitakin samalla? Loppurapsu löytyy klikkaamalla oikeaa reunaa kohdasta 30 year report ja se on tiukka ja mielenkiintoinen paketti. Farming system trial
JOstain syystä minulla ei toimi tuo Farming system trial linkki, ainakaan työkoneella työkoneella. Toimiiko sinulla?
VastaaPoista